Vanilková Bábovka s Rumem

3. září 2008 v 10:18 | Asi Já |  Recepty
Receptů je mnoho, ale já mám oblíbený jen ten jeden. Podle tohoto receptu ji zvládne upéct i ten, kdo ještě nikdy nic neupekl. Myslím, že žádný druhý nemůže být jednodušší. Olejová bábovka z celých vajec je můj zaručený favorit a v tomto chladném zimním počasí přišel její čas. Může vonět vanilkou a rumem.
OLEJOVÁ BÁBOVKA Z CELÝCH VAJEC
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (s klidem i ½ hrnku)
  • 1/2 hrnku oleje (slunečnicový se hodí nejlépe)
  • 1 hrnek mléka
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat strouhankou
  • tyto ingredience postačují, ale kdo chce, přidá rozinky, ořechy, atd. (k tomu se ještě dostanu :-)
Vše smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Může být něco snadnějšího než bábovka dle tohoto receptu? Komu to stručně nestačí, níže jsou ještě další "bábovkové informace" :-)
Příprava těsta je tak snadná, že už rovnou na začátku rozpálíme troubu na 180 °C a začneme s přípravou bábovkového litého těsta. Do větší mísy přidáme nejprve všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva) a promícháme, aby se mouka provzdušnila a zakomponoval se do ní dobře prášek do pečiva (aby nám bábovka ve formě pěkně "vyskočila" je naprosto žádoucí). Postupně přidáváme i ostatní ingredience (mléko, olej, vejce). Měchačkou či metlou rozmícháme (žádný elektrický pomocník není potřeba), těsto musí být hladké. Vymažeme bábovkovou formu máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme strouhankou. Do formy nalijeme těsto a vložíme do horké trouby. Při teplotě 180 °C musíme 40 minut počkat, než se nám upeče a potom už můžeme nosit na stůl.
Vyklopit bábovku není žádná věda. Chce to jen klást důraz na správné vymazání formy a potom to jde vážně samo. Nejsme-li si jisti, obrátíme bábovku opatrně na talíř a na vršek formy položíme utěrku namočenou ve studené vodě. Pára se srazí a tento proces uvolní pečivo od formy. Klidně můžeme chvilku nechat v klidu, ona většinou vypadne sama.
Proč nedat do bábovky rozinky? Já je tam určitě a ráda dávám. Namočím je předem do rumu a to bábovku krásně navoní. Udělat bábovku mramorovou je taky snadná věc. Stačí jen trochu těsta odebrat stranou, promíchat s dobrým kakaem (holandské má přednost) a budete mít "dvoubarevnou", která oku lahodí nejvíc. Když rozdělíte těsto na 3 díly, tak ten třetí díl můžeme ozvláštnit jemně mletými ořechy. Vše podle vaší nálady. Upečte si bábovku "takovou" nebo třeba "makovou" - v tomto zimním období je "Bábovka" vždycky dobrá volba.

Tip na vysypání formy: zkuste např. strouhaný kokos, ta chuť vás překvapí. Kdo nemá po ruce strouhanku ani kokos, vysype tradičně jenom moukou.
Poslední rada: Prvních 30 minut pečení troubu neotevíráme! Bábovka by se srazila. Recept na toto pečivo není žádný zázrak, peče ji každý. Jen těch receptů co existuje! A to je ten problém :-) Který si vybrat, když s pečením bábovek začínáte a recept po babičce ne a ne najít? V případě nouze nechť tento recept poslouží. Já mohu doporučit. Domácí bábovka by na českém stole neměla chybět. A co je třeba závěrem udělat? … řádně pocukrovat vanilkovým cukrem … a až nyní můžete jít na ni s nožem a hodovat. Já bych si ještě rychle běžela uvařit kávu nebo hrnek čaje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama