Září 2008

Buchty

3. září 2008 v 10:22 | Asi Já |  Recepty

Aby buchta nenudila, chce to pořádnou nádivku. Protože na "Buchtobraní" nebylo kde buchty brát, nezbylo nic jednoduššího, než se do nich doma dát sama. Dá se na buchtách vymyslet něco extravagantního? O to jsem se pokusila. Slyšela jsem názor, že buchta je nudná, lákavější je koláč, protože nic nepředstírá a ukazuje se pěkně v celé své nahotě. Kdo má rád s tvarohem, ten pro něj neomylně sáhne. Buchta je moc tajemná a kdo má poznat čím je plněná?

Rozhodně nemá smysl přestavovat základní recepturu na kynuté těsto, které se vám osvědčilo. To nemám v úmyslu. Ostatně na "buchtobraní" na dotaz, podle jakého receptu se buchty pekly, zaznělo, že podle "tajného". Určitě každý z vás má doma ten svůj tajný exemplář, který funguje, tak si na buchty může jít hned zadělat. Dobře zadělané těsto vytváří puchýřky. Čím jich je víc, tím budou buchty parádnější a chutnější. Než těsto vykyne, může se v domácích zásobách podívat po nějaké dobré nádivce. Buchta bez nádivky má jenom polovic ze své krásy. Vymyslela jsem si trochu netradiční, lehce extravagantní, ale dokonale českou nádivku. Nic, co by nebylo blízké české kuchyni a nemohlo být po ruce.

Na nádivku se vezme:
  • 1 plná lžička domácích povidel, navoněných skořicí a kapkou rumu
  • 1 plná lžička mletého máku smíchaného s cukrem
  • 1 vypeckovaná švestka
  • ZA PECKU dosadíme 1 sušenou švestku
  • ZA PECKU ze sušené švestky dosadíme 1/2 vlašského ořechu
Úplně obyčejně buchty zabalíme a posadíme je natěsno do vymazaného pekáčku a nezapomeneme pořádně promazat i mezi jednotlivými kousky, které se k sobě tulí. Ať jdou potom pěkně od sebe. Upečeme je a těšíme se, až je sníme :-)

Taky mě to hned napadlo! Vypadá to, že jsem se na buchtách dopustila domácího násilí. Samá modřina a podlitina na nich jenom modře hraje!

Jak to dopadlo? Nad očekávání dobře. V buchtách je víc nádivky než těsta a to fakt lákalo k ochutnání ještě horké buchty. Aby vychladla, roztrhla jsem jeden exemplář a buchta hned ukázala svou druhou tvář. Co jí chybí na kráse, to má prostě "uvnitř" na duši. Na mou duši to byla dobrota a krvavá nádivka byla vzrušující a ďábelsky dobrá. Co chvilku jste mezi zuby ucítili drobná a smyslná zrnka máku, na jazyku se vznášel blažený opar jemných domácích povidel provoněných laškovnými tóny skořice a rumu. Když se k tomu připočte trochu umu kuchařky, protože kynuté buchty se do života nerodí zrovna snadno, stane se z pečení buchet doslova "vnadná" záležitost, která nenechá nikoho jen tak v klidu a zaměstná všechny smysly.

Medvědí Tlapky

3. září 2008 v 10:21 | Asi Já |  Recepty
Medvědí tlapky jsou dalším oblíbeným vánočním českým cukrovím. Tradice oblíbenosti má kořeny už v kuchařkách Rettigové i Sandtnerové. Určitě vaše babička vycházela ze stejného pramene. Recept není nic nového pod sluncem, ale ten můj starý rodinný se oproti jiným liší možná tím, že do těsta nepotřebujeme zapracovat ani jedno vejce. Možná mu říkáte pracny nebo medvědí pracky :-) Ve finále pečeme formičkové cukroví, které s přidáním dobrého kakaa parádně kontrastuje na jedné míse s bělostnými rohlíčky plnými vanilky.
Medvědí tlapky dle staročeského receptu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 260 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • na špičku nože skořice a hřebíčku
Od prvního pohledu by receptu slušelo másla jen 250 g, což je jedna kostka. Musím upozornit, že těch 10 g másla navíc tam své místo má :-) Vejce tam není a být tam skutečně nemusí. Od babičky se už nedozvím, proč tam to vejce nemá, ale vím, že právě takto to funguje. Ověřila jsem porovnáním s některými starými recepturami a v kuchařce Sandtnerové jsem právě tuto variantu těsta našla. Nejspíš se babička nechala vést touto kuchařskou alchymistkou, která na složení receptur opravdu velmi dbala a její kuchyň byla laboratoří, kde se vážilo na lékárnických vahách každé zrnko koření. S důvěrou jsem se letos do tohoto receptu zase pustila a recept je tady v nezměněné podobě.
V míse promícháme všechny sypké ingredience a přidáme plátky másla. Prsty propracujeme a uhněteme na vále bochánek těsta. Necháme ho v chladu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 ° a těsto vymačkáme do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupneme kousek těsta a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečeme 20 minut. Vyklopíme z formiček a horké medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Protože medvědí tlapky mají krásnou tmavou barvu a toho cukru už je v posledních dnech nějak moc, tak jsem zvolila variantu "bez obalování" v cukrových závějích.
Jestli se i u vás těší "pracny" oblibě, recept vám již od minulých vánoc nechybí. Pokud ho nemůžete najít, zkuste třeba tento. Jeho funkčnost je přímo úměrná výsledku na přiložených fotografiích, které jsou ještě horké.

Vanilkové Rohlíčky

3. září 2008 v 10:20 | Asi Já |  Recepty
Recept s kouzlem pravé vánoční atmosféry nenajdete v žádné kuchařské knize. Bez vanilkových rohlíčků nejsou vánoce. Bez dobrého receptu zase nejsou nezapomenutelné vanilkové rohlíčky. Stoprocentně máte ten svůj jediný nejlepší domácí maminčin. Pokud recept nemáte, vyzpovídejte ženskou část své rodiny (možná se v archivu něco najde). V opačném případě zkuste tento můj, léty prověřený.
Nabízím recept, který není levný ani dietní. Rohlíčky jsou tvarované ručně a dělala je podle tohoto receptu už moje babička. Rohlíček se na jazyku jenom rozplyne. Vanilkové rohlíčky jsou tradiční a nejoblíbenější vánoční cukroví každé české rodiny. Ale jak říkám, chcete-li vanilkové rohlíčky ty nejlepší na světě, vezměte si váš rodinný recept. Vsadím se, že se stejně od toho mého moc lišit nebude.
Vanilkové rohlíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 žloutek
  • vanilka a moučkový cukr na obalení
  • vlastníte-li vanilkovou esenci, pár kapek do těsta přidejte
Tato dávka je na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme ho v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem). Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.
Pečeme-li při teplotě trouby 150 °C, potřebujeme 20 minut času na upečení. Můžeme péct při teplotě 170 °C, ale tím se nám čas pečení zkrátí. Hlídat troubu je naprosto nezbytné. Mletých oříšků nedávejte méně, neboť ony se postarají o křehkost pečiva, které chceme docílit. Podle mé zásady se máslo v těstě nedá jiným tukem nahradit.


Mandarinkové Překvapení

3. září 2008 v 10:19 | Asi Já |  Recepty
Recept na tuto jednoduchou záležitost mě ohromil svou komickou přípravou. Potřebujete mít rytmus v ruce a systémem hry na rumba koule je za pár minut hotovo. Pusťte si k tomu muziku a hejbejte se. Hráč na rumba koule má zpravidla rytmus v celém těle. Tomuto receptu to náramně prospěje.
Mandarinkový krém
  • 1 tekutá smetana na šlehání (250 ml)
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 2 mandarinkové kompoty (2 x 175 g)
  • 1 vanilkový puding bez vaření
  • 1 plastová dóza nebo velká sklenice, do které se všechno vejde a dá se dobře uzavřít
Všechny ingredience nalijeme do dózy a uzavřeme víkem. Dóza by měla být tak velká, aby byla naplněná do ½ . Mandarinky necháme vcelku a sladkou šťávu potřebujeme do krému taky! Puding bez vaření je běžně k mání, ale pro všechny případy je tady i foto. Dózou pořádně rytmicky třeseme až všechno utřeseme v jeden chutný krém. Mandarinky se rozpadnou na menší kousky a krém získá rustikální charakter. Když jsem se s ním setkala prvně, byl nanesen na jemném piškotovém těstě a posypán hoblinkami hořké čokolády. Chutnal skvěle.

Vidím tu hned několik možností, jak ho použít i jinak. Náplň piškotové rolády se přímo paralelně nabízí. Ale co třeba zkusit variantu věnečků z odpalovaného těsta nebo lineckých košíčků se svěžím mandarínkovým krémem? Nakonec nemusí ty mandarinky být jen kompotované. Kousky čerstvých plodů a k tomu trochu mandarinkové šťávy by v tomto krému sehrály báječnou hlavní roli taky. A nakonec v té hlavní roli nemusí být obsazeny jen mandarinky. Je to téma na pokus ve vaší domácí kuchyňské laboratoři. Tanečních receptů moc není, tak si můžete i bez talentu pro "latinu" střihnout rumbu s tímto mandarínkovým krémem :-) Nemáte-li nohy temperamentního latináře / latinářky, nezoufejte a hejbejte se klidně jen horní polovinou těla.
Vaření je někdy psina a tento recept mě osobně pobavil i chuťově nadmíru uspokojil. U svíčkové s knedlíkem jsem se tak nikdy nenasmála. Každý recept nemá holt smysl pro humor a svíčková je přeci jenom velmi seriózní receptura.
Nedávno jsem četla úvahu o vaření narychlo: "Pokrok feminismu způsobil krizi v technice vaření. Moderní žena se pokouší co nejvíce vaření zjednodušit, ne-li je odstranit vůbec!" :-)
Tímto receptem slova nevyvrátím, ale vinu bych hodila na Dr. Oetkera za jeho "Puding bez vaření".

Užijte si taneční kroky po kuchyni a ať se vám to za rytmu dobré hudby povede :-) Vařit se má s humorem a v tomto receptu je to přímo žádoucí ingredience. Výsledek je zaručen.
Zkušenost je taková, že se nemusíte ani moc namáhat a krém je natřesený dokonale za velmi krátkou chvilku. Zvládne to i netančící jedinec :-)

Vanilková Bábovka s Rumem

3. září 2008 v 10:18 | Asi Já |  Recepty
Receptů je mnoho, ale já mám oblíbený jen ten jeden. Podle tohoto receptu ji zvládne upéct i ten, kdo ještě nikdy nic neupekl. Myslím, že žádný druhý nemůže být jednodušší. Olejová bábovka z celých vajec je můj zaručený favorit a v tomto chladném zimním počasí přišel její čas. Může vonět vanilkou a rumem.
OLEJOVÁ BÁBOVKA Z CELÝCH VAJEC
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (s klidem i ½ hrnku)
  • 1/2 hrnku oleje (slunečnicový se hodí nejlépe)
  • 1 hrnek mléka
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat strouhankou
  • tyto ingredience postačují, ale kdo chce, přidá rozinky, ořechy, atd. (k tomu se ještě dostanu :-)
Vše smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Může být něco snadnějšího než bábovka dle tohoto receptu? Komu to stručně nestačí, níže jsou ještě další "bábovkové informace" :-)
Příprava těsta je tak snadná, že už rovnou na začátku rozpálíme troubu na 180 °C a začneme s přípravou bábovkového litého těsta. Do větší mísy přidáme nejprve všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva) a promícháme, aby se mouka provzdušnila a zakomponoval se do ní dobře prášek do pečiva (aby nám bábovka ve formě pěkně "vyskočila" je naprosto žádoucí). Postupně přidáváme i ostatní ingredience (mléko, olej, vejce). Měchačkou či metlou rozmícháme (žádný elektrický pomocník není potřeba), těsto musí být hladké. Vymažeme bábovkovou formu máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme strouhankou. Do formy nalijeme těsto a vložíme do horké trouby. Při teplotě 180 °C musíme 40 minut počkat, než se nám upeče a potom už můžeme nosit na stůl.
Vyklopit bábovku není žádná věda. Chce to jen klást důraz na správné vymazání formy a potom to jde vážně samo. Nejsme-li si jisti, obrátíme bábovku opatrně na talíř a na vršek formy položíme utěrku namočenou ve studené vodě. Pára se srazí a tento proces uvolní pečivo od formy. Klidně můžeme chvilku nechat v klidu, ona většinou vypadne sama.
Proč nedat do bábovky rozinky? Já je tam určitě a ráda dávám. Namočím je předem do rumu a to bábovku krásně navoní. Udělat bábovku mramorovou je taky snadná věc. Stačí jen trochu těsta odebrat stranou, promíchat s dobrým kakaem (holandské má přednost) a budete mít "dvoubarevnou", která oku lahodí nejvíc. Když rozdělíte těsto na 3 díly, tak ten třetí díl můžeme ozvláštnit jemně mletými ořechy. Vše podle vaší nálady. Upečte si bábovku "takovou" nebo třeba "makovou" - v tomto zimním období je "Bábovka" vždycky dobrá volba.

Tip na vysypání formy: zkuste např. strouhaný kokos, ta chuť vás překvapí. Kdo nemá po ruce strouhanku ani kokos, vysype tradičně jenom moukou.
Poslední rada: Prvních 30 minut pečení troubu neotevíráme! Bábovka by se srazila. Recept na toto pečivo není žádný zázrak, peče ji každý. Jen těch receptů co existuje! A to je ten problém :-) Který si vybrat, když s pečením bábovek začínáte a recept po babičce ne a ne najít? V případě nouze nechť tento recept poslouží. Já mohu doporučit. Domácí bábovka by na českém stole neměla chybět. A co je třeba závěrem udělat? … řádně pocukrovat vanilkovým cukrem … a až nyní můžete jít na ni s nožem a hodovat. Já bych si ještě rychle běžela uvařit kávu nebo hrnek čaje.